27. og sidste IT-nyhedsbrev fra Søren Noah
(udsendt 30. januar 2005)


  • Husk at opdatere dit system via Windows Update !!
  • Opdater dit antivirusprogram (hvis det ikke sker automatisk) og også din firewall
  • Installer et program mod spy-ware (som overvåger din færden på nettet)
  • Lad være med at være nysgerrig og dobbeltklikke på mærkelige vedhæftede filer

Flere gode råd nede i bunden af denne side !!


Tastatur-genveje (lær det selv nemt)

Stor oversigt over ”tastatur-genveje” hos bladet ”Komputer” – det direkte link ligger her: http://www.komputer.dk/Crosslink.jsp?d=499&a=4444  Dækker bl.a. Windows, Word og Excel samt Explorer og Outlook m.fl.


Internettet nytteløst i valgkampen 

Der er ikke mange stemmer at hente på Internettet, mener ekspert i politisk kommunikation.

Både partierne og de enkelte kandidater gør meget ud af også at være repræsenteret med politiske budskaber på nettet. Men i virkeligheden er det langt hen ad vejen skønne spildte kræfter, fastslår ekspert i politisk kommunikation, Rasmus Jønsson, fra Roskilde Universitetscenter.

”Der er ikke de store antal stemmer at hente på Internettet. Det er en meget offensiv handling at logge sig ind på en hjemmeside, og vi bliver i forvejen bombarderet med så mange budskaber i det offentlige rum, at det ikke er på nettet at tvivlerne overbevises,” forklarer Rasmus Jønsson til IT-avisen ComON.

Han ser derimod Internettet som et redskab til at klæde de lokale partisoldater på.

”Det er godt til at koordinere budskaberne, så de lokale kandidater og partimedlemmer kan se, hvad partiet mener om aktuelle emner,” siger Rasmus Jønsson.

Samtidig vurderer han, at vi i den kommende valgkamp vil se en opblomstring af blandt andet weblogs og små hjemmelavede videoklip med politiske budskaber, som det var tilfældet under den amerikanske præsidentvalgkamp i efteråret.

”Weblogs vil formentlig slå igennem og blive sådan en slags ugødet græsrodsjournalistik,” vurderer Rasmus Jønsson. Partierne forventes tilsammen at bruge mere end 100 millioner kroner på de næste tre ugers valgkamp. Det burde være forbudt …


K: Kvinderne ind på IT-uddannelserne

Valg: Det Konservative Folkeparti vil sætte ind tidligt, så kvinder bliver mere tiltrukket af de tunge IT-uddannelser. Midlet er mere IT i folkeskolen og flere penge til forskning i IT på universiteterne. Det skal give mere vækst. Og så spøger borgerkortet igen.

For De Konservative er IT motoren bag den vækst, som driver den danske velfærd og beskæftigelse: IT er vigtigt for den globale konkurrence. Derfor er partiets IT-ordfører Pia Christmas-Møller særdeles betænkelig ved, at den overvejende del af den kvindelige befolkning ikke interesserer sig en døjt for IT-uddannelserne.

- Der er meget få kvindelige datalogistuderende, og det kunne tyde på, at der allerede i folkeskolen, er noget, der afskrækker kvinder. Derfor skal der sættes ind tidligt, mener Pia Christmas-Møller.

ITU kan ikke stå alene
Men de videregående uddannelser skal også gøres mere attraktive. De konservative overvejer blandt andet at 'løfte' datamatikeruddannelserne og softwareudvikleruddannelsen til en treårig bachelor - eventuelt med en overbygning. 

- Der er behov for dygtige specialiserede eksperter inden for det felt, siger Pia Christmas-Møller.

Desuden mener hun, at IT-forskningen på de øvrige universiteter og uddannelsessteder skal styrkes.

- IT-Universitetet kan ikke stå alene med den opgave. ITU er en vigtig fornyelse, som stadig bør udvikles, forklarer Pia Christmas-Møller.

Innovationen skal øges inden for IT, og der skal satses på kernekompetencer, der kan udvikles til forretningsområder. Konkret skal der være et større samarbejde mellem 'IT-korridoren', som for eksempel DTU, Katrinebjerg, SCION og Øresundsregionen.

Det digitale smøremiddel
De Konservative er ikke upåvirkede af den megen tale om åbne standarder i den offentlige sektor. Partiet vil ligesom Enhedslisten have en køreplan for, hvordan det kan gennemføres.

- Inden sommeren 2005 vil vi have en gennemtænkt afklaring og en planlægning af både brugen af åbne standarder og sikkerhedsløsninger. Det skal være på plads inden kommunalreformen, insisterer Pia Christmas-Møller.

Hun ser åbne standarder som det smøremiddel, der skal få kommunikationen og den offentlige forvaltning til at glide lettere. De Konservative vil fortsætte arbejdet med digital forvaltning og satser på at øge det offentliges IT-kompetencer.

Savner langsigtede visioner
Pia Christmas-Møller savner diskussionen om Danmarks langsigtede IT-strategi, så man kunne reducere problemer som for eksempel ”dobbelt-udvikling” af elektroniske patientjournaler. Hun går også ind for digitale borgerkort, som har haft en omskiftelig tilværelse på den politiske dagsorden gennem flere år.

- Vi skal drøfte de her ting og tænke sygesikring og legitimation ind i det. Det kan være nøglen til egne data i det offentlige og er et vigtigt aspekt er sikkerheden, uddyber Pia Christmas-Møller.

Borgerkort og 10 mia. til forskning
Som Pia Christmas-Møller ser det, er Danmark allerede godt på vej til at blive en førende IT-nation. Udfordringen bliver at finde de specifikke projekter, kompetencer og kommercielle muligheder, der er.

- Det kunne være i krydsfelterne omkring IT og medicin, biotek, design og underholdning. Og der gælder det om at få de små virksomheder med, vurderer hun.

Det kræver penge og en målrettet satsning. Men finansieringen er på plads.

- Hvis regeringen fortsætter i sin nuværende form, er der allerede sat 10 milliarder kroner af til forskning, uddannelse og iværksætteri, forklarer Pia Christmas


Spionprogrammer overhaler virus 

Spionprogrammer og anden skadelig kode udgør en stadig større risiko for internetbrugerne. Sikkerhedsfirmaet McAfee spår, at skadelig kode kan gå hen og blive en større trussel end ormevirus.

Mareridtslignende dommedagsscenarier med spektakulære virusangreb, der lægger alle computersystemer ned, mens de tromler gennem Internettet, vil snart blive afløst af om muligt endnu mere skrækindjagende billeder af små stykker software, der i det skjulte frarøver computerbrugere deres sidste rester af privatliv eller penge.

Det er tendensen ifølge sikkerhedsfirmaet McAfee's anti-virus laboratorium Avert, som netop har offentliggjort top ti-listen over de største sikkerhedstrusler i 2004.

For privatpersoners vedkommende stod reklameprogrammer og angreb, der udnytter svagheder i browsere og operativsystemer, for 60 procent af de opdagede sikkerhedstrusler i 2004. McAfee forventer, at forekomsten af reklameprogrammer og skadelige programmer distribueret via e-mail øges i løbet af 2005.


Nyt trusselsbillede

Orme, som ellers har været den største trussel i de seneste seks år, spås med tiden at måtte vige pladsen som trussel nummer et til fordel for skadelig kode. Spam med kode, der kan udnytte svagheder i computersystemerne til at installere spionprogrammer, er nemlig i vækst. Man regner med, at hver enkelt hjemme-PC i gennemsnit indeholder 13 spionprogrammer og reklameprogrammer.

En anden alvorlig trussel er de såkaldte bots; Programmer, som kan styres af andre udefrakommende programmer, for eksempel til at hente reklameprogrammer ned på den angrebne computer. McAfee vurderer, at der i dag findes over 7000 bots, og at der kommer mellem 150 og 200 nye til hver uge. Da programmerne desuden bliver mere og mere sofistikerede, bliver de stadig vanskeligere at slippe af med og bedre til at sprede sig.

Også udviklingen inden for bedragerier som phishing og identitetstyveri giver anledning til bekymring. Phishing-angreb sker som regel gennem e-mails, der har til hensigt at narre brugeren til at sende personlige oplysninger - som eksempelvis pin-koder - til afsenderen, der har forklædt sig som en pålidelig kilde. I januar 2004 rapporterede brancheorganisationen Anti-Phishing Group 176 forskellige angreb og i juni var antallet af rapporterede angreb steget til 1422.

I løbet af 2004 blev der hver dag afsløret 50 nye computervira.

McAfee's top ti over de største trusler i 2004:

  • Adware-180
  • Adware-Gator
  • ExploIT-ByteVerify
  • ExploIT-MhtRedir
  • JS/Noclose
  • W32/Bagle
  • W32/Mydoom
  • W32/Netsky
  • W32/Sasser
  • W32/Sdbot (inkluderer sdbot, gaobot, polybot og spybot)

Sander slår fast: Seks måneders binding

Efter flere måneders kaos på området er videnskabsminister Helge Sander (V) klar til at slå fast i lovgivningen, at mobilselskaberne maksimalt må have en bindingsperiode på seks måneder. Sådan lød meldingen, da Helge Sander onsdag var til samråd i Folketingets udvalg for videnskab og teknologi, og den melding er aftalt med økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K).

- Der må ikke være tvivl om, hvad reglerne er. Vi mener ikke, at der er nogen juridisk usikkerhed om, at der højst må være 6 måneders binding, men det er der tilsyneladende andre, som gør. Derfor har jeg på regeringens vegne fastslået, at vi nu vil præcisere reglerne, siger Helge Sander ifølge Jyllands-Posten.

Forvirringen opstod, da mobilselskabet 3 af Konkurrencestyrelsen fik grønt lys til at binde selskabets kunder til deres mobiltelefon i op mod 12 måneder. Den tilladelse varede kun, indtil IT- og Telestyrelsen gav en kontraordre og bad mobilselskabet om at stoppe dets praksis.

Socialdemokraterne er et af partierne bag teleforliget fra 1999, og teleordfører Thomas Adelskov er godt tilfreds med Helge Sanders udmelding. Ifølge Reuters forventer han, at lovforslaget om mobilbinding vil være vedtaget af Folketinget inden sommerferien, så det kan træde i kraft 1. juli 2005.

Videnskabsministeren har også lovet forligspartierne (V, K, S, R og SF) at analysere konsekvenserne af helt at forbyde bindingsperioder. En Gallup-undersøgelse bestilt af mobilselskabet 3 viste for en måned siden, at kun en ud af otte danskere ønsker at binde sig til sit mobilselskab i 12 måneder mod at få en billig mobiltelefon.


Indgreb på vej mod udlandsmobilpriser

Røveri ved højlys dag er betegnelsen fra myndighederne, når prisen for at tale i mobiltelefon mellem de europæiske lande skal karakteriseres. Og det skal der nu sættes en stopper for.

Det skal være slut med at betale overpriser, når mobiltelefonen bruges fra ferien i udlandet. Det skriver Økonomisk Ugebrev ifølge nyhedsbureauet RB-Børsen.

De europæiske telemyndigheder planlægger et samlet stormløb mod overpriserne på udlandssamtaler med mobiltelefonen.

- Her i Telestyrelsen kalder vi det landevejsrøveri ved højlys dag, når vi taler om de priser, vi ser på opkald på mobilen i udlandet, siger direktør i IT- og Telestyrelsen Jørgen Abild Andersen, der netop er blevet formand for sammenslutningen European Regulators Group, der samordner EU's kommunikationsbranche.

Han understreger dog, at hvis der skal ske ændringer på telefoni i udlandet - den internationale roaming - er det nødvendigt med en samlet indsats i EU. Og man håber i løbet af 2005 at nå frem til et fælles forslag, der skal sænke priserne.

Hos Sonofon er holdningen positiv over for et eventuelt tiltag fra European Regulators Group til regulering af det europæiske roaming wholesale-marked. TDC har ikke ønsket at kommentere emnet.


Secret Service overvåget af mobilhacker

En ung amerikansk hacker havde i over et år held til at få adgang til hemmeligstemplede dokumenter fra den amerikanske efterretningstjeneste Secret Service.

Hackeren havde skaffet sig fuld adgang til servere hos mobilselskabet T-Mobile. Dermed fik han også adgang til dokumenter, som en efterretningsagent havde gemt på serverne via sin mobiltelefon. Det skriver sikkerhedsfirmaet Security Focus, som har fået adgang til retsdokumenterne.

Den 21-årige hacker havde i mere end et år adgang til servere hos T-Mobile. Det tillod ham at se alle oplysninger om kunderne, samt de filer, som kunder med avancerede mobiltelefoner havde liggende. Han blev afsløret efter at agenter fra Secret Service opdagede, at han forsøgte at sælge de personlige oplysninger via et internetforum for hacker

Secret Service benyttede ifølge Security Focus' oplysninger en ”muldvarp” i form af en administrator for et hackerwebsted, som var villig til at samarbejde for at undgå straf. Muldvarpen fik arrangeret et møde med hackeren, som udleverede eksempler på de dokumenter, han havde fået fingre i.

Hackeren begik dog en fejl, da han senere bad om adgang til en proxy-server. Det udnyttede Secret Service til at overvåge hackerens bevægelser og fandt på den måde ud af, at hackeren havde brugernavn og adgangskode til en af agenternes mobilkonto.

Agenterne fik sporet sig frem til det hotelværelse, hvor den unge hacker boede, og han blev anholdt i slutningen af oktober.

Ud over at have haft adgang til Secret Service-dokumenter og personfølsomme kundeoplysninger, havde den 21-årige hacker også adgang til andre filer på T-Mobiles server, skriver Security Focus. Det inkluderer digitale billeder, taget med berømtheders kameratelefoner. Disse billeder af blandt andre Demi Moore og Paris Hilton blev ifølge Security Focus udvekslet i hackerkredse.


Biometriske pas bliver en dyr fornøjelse 

Et EU-flertal besluttede sidste efterår at indføre biometriske pas for alle borgere i medlemslandene i 2007. Men politikere kritiserer, at de nye pas med radiochips vil medføre omkostninger i milliardklassen, der skal betales af EU-borgerne. I Tyskland vurderes startomkostningerne for systemet til næsten fem milliarder kroner og de årlige udgifter til 4,5 mia. kr.

I øjeblikket koster et nyt pas under 200 kr. i Tyskland, men det anslås at de nye pas vil koste mindst 1.000 kr. Den indenrigspolitiske ordfører for det tyske regeringsparti De Grønne, Silke Stokar, mener at prisen endda kan blive endnu højere.

EU har besluttet at chippen i passet skal rumme to biometriske kendetegn – fingeraftryk og ansigt – mens planerne om at bruge et tredje kendetegn, øjets iris, blev droppet i sidste øjeblik.

Foruden de omkostninger der er forbundet med udviklingen af systemet og den nødvendige software til fingeraftryk- og ansigtsgenkendelse – særligt sidstnævnte fungerer stadig ikke tilfredsstillende – kommer udgifterne til registrering af de biometriske data og de radiochips, som fremover skal integreres i hvert pas.

Det er hensigten, at informationerne skal kunne udlæses med en simpel radioscanner – og ikke opbevares centralt – men en sikkerheds-løsning som kan beskytte mod at uvedkommende får adgang til de biometriske data med en trådløs scanner er endnu ikke på plads.

I Danmark koster det i dag 600 kroner at få udstedt et nyt pas for 18-65 årige, men prisen er 150 kr. for unge under 18 år og 350 kr. for personer på 65 år og derover.


Politiet opruster i kampen mod IT-kriminalitet 

Politiet og private sikkerhedsfirmaer opruster i kampen mod IT-kriminalitet. I det seneste halve år er specialafdelingen i Rigspolitiet som bekæmper IT-kriminalitet vokset fra 20 til 32 mand, skriver ErhvervsBladet. Samtidig oplever private sikkerhedsfirmaer en stigning i antallet af sager om hacker-indbrud og tyveri af data, hvor eksperterne får til opgave at samle bevismateriale til retssager.

”Antallet af sager, hvor vi rykker ud og sikrer dokumentationen i forbindelse med IT-kriminalitet i virksomheder, er fem-doblet det seneste år,” siger Viggo Janum, adm. direktør i IT-sikkerhedsfirmaet Protego, til ErhvervsBladet

Han fortæller at Protego udførte 15 opgaver som endte med en retssag i 2004 mod kun tre i det foregående år. Det er typisk sager, hvor en tidligere medarbejder med intern viden om virksomhedens IT-systemer stjæler data eller bruger servere til distribution af piratkopieret materiale.

Hos Rigspolitiet bekræfter politimester Jakob Scharf, at antallet af anmeldelser om IT-kriminalitet fra virksomheder er stigende. Afdelingen har indledt en større oprustning, som betyder at antallet af medarbejdere er vokset til 32.

”Vi øger bemandingen med 50 pct. på nationalt plan og intensiverer uddannelsen af vores medarbejde. Styrkelsen er en erkendelse af, at der er tale om et stigende problem,” siger han til ErhvervsBladet.


Kinesere: IBM-overtagelse bliver gennemført

Kinesiske Lenovo er overbevist om, at selskabet får lov at overtage IBM's PC-division på trods af modstand i den amerikanske kongres. Amerikanerne frygter, at kineserne vil bedrive industrispionage og kræver en omfattende sikkerhedsvurdering.

Den kinesiske koncern Lenovo afviser amerikansk frygt for, at den vil benytte købet af IBM's PC-division til at spionere mod amerikanske virksomheder og lade resultaterne komme det kinesiske militær og erhvervsliv til gode.

Yang Yuanging, administrerende direktør for Lenovo, siger, at virksomheden ikke har modtaget indikationer fra Washington, der tyder på, at handlen ikke kan gennemføres.

– Indtil videre forløber alt omkring overtagelsen helt normalt, siger Yang Yuanging, og tilføjer til Financial Times, at Lenovo vil samarbejde med den amerikanske regering om enhver undersøgelse af handlen.

Statskontrolleret firma
Lenovo er en statskontrolleret kinesisk virksomhed, der i december bød omkring 10 milliarder kroner for IBM's PC-forretning. Hvis overtagelsen af IBM's PC-division gennemføres, vil det være den største virksomhedsovertagelse, som kinesere har gennemført i USA.

Tre republikanske kongresmedlemmer kræver en omfattende sikkerhedsvurdering af salget og insisterer på, at den aftalte handel kan resultere i, at avanceret amerikansk teknologi og andre følsomme oplysninger ender hos den kinesiske regering. Det skriver Financial Times.

Kineserne mener ikke, at der er noget at frygte al den stund, at PC-teknologi trods alt er forholdsvis low-end teknologi.

Den første af mange handler
HP's topchef Carly Fiorina sagde på det økonomiske topmøde i Davos, at IBM-Lenovo handlen bare er den første af mange, og at "vi bliver nødt til at være realistiske og erkende, at vi lever i en global økonomi med globale spillere og i den store sammenhæng er det en god ting".

Beejing har endnu ikke reageret på den amerikanske modstand, men lykkes det Washington at blokere overtagelsen, vil det være kraftig ammunition til de kinesere, der fortsat er skeptiske overfor den amerikanske vilje til at byde Kina velkommen i den globale økonomi, skriver Financial Times. Lenovos aktier steg 7,4 procent på nyheden om den amerikanske skepsis


Åh nej, jeg glemte min mobil i taxien

Vi har alt for travlt og glemmer PC'er og mobiltelefoner i hobetal, når vi forlader en taxi-kørsel. I de seneste seks måneder løb 11.300 fra deres bærbare PC og 200.000 fra deres mobiltelefon, en enkelt glemte endda sin baby.

Taxichauffører finder en mængde forskellige objekter, når deres kunder forlader bilen. I de seneste seks måneder er der efterladt 11.300 bærbare pc'er, 31.400 håndholdte computere og omkring 200.000 mobiltelefoner i taxier rundt omkring på kloden, viser en undersøgelse foretaget af Pointsec.

1.000 taxichauffører i ni byer har deltaget i undersøgelsen, der viser, at chaufførerne finder et bredt udvalg af glemte sager i deres biler.

Passagerer er blandt andet gået fra en harpe, 37 mælkeflasker, gebisser og kunstige lemmer. En chauffør hævder, at han fandt en baby i sin vogn. De fleste af de fundne genstande - og personer – er blevet returneret til deres ejere, oplyser chaufførerne. Ifølge undersøgelsen skulle fire ud af fem mobiltelefoner og 19 ud af 20 computere være genforenet med deres ejermænd.

I London er taxi-kunderne efter sigende de mest sløsede med deres bærbare PC'er, mens danskerne altså er værst til at glemme mobiltelefonen. I Chicago glemmer passagererne oftest sin håndholdte computer på bagsædet.


Hotmail-kunder skal abonnere på Outlook

Microsoft lancerer torsdag en ny tjeneste, som tilbyder tæt integration af mail-programmet Outlook og webmail-tjenesten Hotmail. Den nye tjeneste, Outlook Live, koster 340 kroner om året og synkroniserer automatisk e-mails og kalender mellem nettet og PC'en.

Outlook Live er i skrivende stund lanceret og kommer til at koste omkring 340 kroner om året. For det får brugerne en ny abonnements-version af Office Outlook 2003 sammen med to gigabyte online-plads samt spam- og virusbeskyttelse.

Outlook Live er skabt som et interface til brugernes Hotmail-konti, så de kan bruge programmet til at sende og modtage e-mails, ligesom de kan styre kontakter og kalender.

I første omgang rulles Outlook Live kun ud i USA, England og Canada, men Microsoft overvejer at udbrede det til andre lande senere.

- Microsofts store fordel er, at det har Outlook, som mange folk er bekendte med, så Microsoft forsøger at bruge det som en fordel til at skabe loyalitet hos selskabets Hotmail-abonnenter, siger Marcel Nienhuis, analytiker hos analysefirmaet The Radicati Group.

Han mener dog, at prisen på cirka 340 kroner - 60 amerikanske dollars - er høj og risikerer at skræmme eksisterende Outlook-brugere, som allerede har fået programmet med Microsofts kontorpakke Office.


TV2 og Berlingske misbruges til net-svindel

Firmaer registreret i Panama og Hongkong står bag danske fup-websteder, der installerer tre typer ondartet software på de besøgendes PC’er. Det sker, når net-brugerne taster forkert, når de vil ind på en side som for eksempel TV2.dk. Firmaet bag fupmetoderne mener ikke, at der bliver begået ulovligheder.

TV2’s Susanne Utzon og de andre studieværter leder seerne i ulykke, når de anbefaler folk at se mere om nyhederne på "nyhedertv2.dk". Det manglende punktum mellem ordene "nyheder" og "tv2" fører nemlig de uheldige gæster lige ind på et skummelt web-sted, og det kan koste dyrt.

Tre stykker software kommer ned
Web-stedet downloader nemlig tre slags skadeligt software på PC’en, såfremt den ikke er godt nok beskyttet. Bagmændene har kodet de små programmer med økonomisk vinding for øje.

- Vore jurister ser lige nu på, hvorvidt vi skal anmelde sagen til politiet, siger Peter Stoffer, driftschef hos TV2 Interaktiv til Computerworld.

TV2 er også ramt på "vejret" og andre steder. Nu vil man overveje at ændre måden, som domænenavne skrives og siges på.

Samme Hongkong-firma, som har registret TV2-webstederne, står bag i alt 63 danske domæner. De fleste er navngivet, så de ligger meget tæt på kendte firma- og mærkevarenavne.

Også registreret i Panama
Hos IT-selskabet Ementor fortæller sikkerhedseksperten Steen Pedersen, der har titlen Security Solutions Architect, at samme politik drives af et Panama-selskab. Det har registreret 51 dk.navne.

Blandt de to svindelforetagenders navne ses statsbibiliotek.dk, koebenhavnskommune.dk, danskcykelunion.dk, louisianna.dk, loto.dk, krakvejviser.dk og berlinsketidende.dk. En stavefejl kan udgøre forskellen mellem at blive plukket eller ej.

Ementor blev opmærksom på problemet, fordi en kunde klagede sin nød. Antivirus-softwaren gav gang på gang alarm, og der havde sneget sig pornohenvisninger diskret ind på medarbejderes skærme.

- Tidligere har det typisk hængt sammen med, at en medarbejder selv surfede på pornosteder. Men som kunden påpegede, så fandtes pornohenvisningen bredt - også hos kvinder, oplyser Steen Pedersen.

Sniger sig ind
En analyse afslører, hvad de tre stykker ondartet kode gør. Det ene program er en såkaldt "dialer". Får den sneget sig ind på en PC, der er forbundet med Internettet via et modem, vil fremtidig opkobling til nettet ske via et højt takseret nummer. Kun telefonregningen afslører miseren, oplyser Steen Pedersen.

Det andet stykke software åbner en bagdør, der tillader bagmændene at tage kontrol med PC’en, så den for eksempel kan bruges som central for udsendelse af spam. Pornohenvisningen skyldes det tredje program.

- Noget tyder på, at pornoen er udskiftet med henvisninger til en side, hvorfra man kan downloade en såkaldt screensaver, siger Steen Pedersen til Computerworld.

Der er forskellige billeder rettet mod mænd, børn og kvinder.

Hongkong- og Panamafirmaerne har en fællesnævner. Betalingen for de i alt 114 dk.domæner sker fra østrigske Die Webagentur.at - Internet services.

Vi lukker kun websitet, hvis politiet kræver det
Selskabets kontaktperson, Thomas Dolezal, afviser over for Computerworld, at han er involveret i noget kriminelt. Skal web-stederne lukkes, fordrer det et krav fra politiet, tilføjer han.

Mange af de ramte firmaer aner det ikke. For eksempel kom Computerworlds informationer bag på Berlingske-koncernens IT-chef, Niels Vorum-Petersen.

- Sagen viser blot endnu en gang, hvor uhyggeligt krævende det er at være web-bruger i dag. Både antivirus og firewall skal være på plads på PC’en, siger IT-chefen.

Han har selv prøvet at få sin pc smittet med virus efter at have stavet et Krak-websted forkert.


Dansk nethandel stiger markant 

Antallet af gennemførte nethandler er steget med 250 procent i 2004 i forhold til 2003. Dermed er Internettet slået igennem som salgskanal.

Det samlede antal gennemførte danske nethandler er steget med 250 procent i 2004 i forhold til 2003. Det viser en undersøgelse fra firmaet TradeDoubler. Dermed er Internettet for alvor slået igennem som salgskanal.

Ifølge Dansk Statistik købte mere end hver fjerde dansker varer over nettet sidste år – det er en stigning på 60 procent i forhold til 2003, og det viser tydeligt, at nettet som medie efterhånden bliver en mere integreret del af danskernes bevidsthed.

”Brugerne er i den grad fulgt med og har tilvænnet sig det her medie – nu bruges det ikke længere kun som informationskanal, men også som salgskanal,” siger Direktøren for TradeDoubler i Danmark, Simon Goldschimdt, til ComON.

TradeDoublers undersøgelse baserer sig på et udsnit af den danske nethandel i perioden januar 2003 til december 2004.


Butikker i storoffensiv for nethandel 

Dansk Handel og Service vil derfor i det kommende år gøre en stor indsats for at stimulere nethandlen. For e-handel vinder frem, men organisationen mener, det går alt for langsomt.

Til nyheden om at e-handlen er stigende siger Erhvervspolitisk konsulent Lars Quistgaard Bay fra Dansk Handel og Service, at der efter hans opfattelse stadig er alt for store barrierer for at nethandlen kan udvikles ordentligt – og barriererne findes i forbrugernes hoveder i form af utryghed.

”Alle rapporter om udvikling af e-handel peger på, at forbrugernes utryghed ved e-transaktioner stadig er stor. Der ligger et kæmpestort informationsbehov,” siger han.

Og det er et problem – for alle de forbrugere, der ikke vil handle på nettet, bidrager ikke til at gøre markedet konkurrenceeffektivt.

”Der er alt for mange, der hverken udnytter priskonkurrencen eller bekvemmeligheden ved e-handel. Og det er fuldstændig meningsløst, at der er større markedspotentialer, der ikke bliver udnyttet - derfor vil Dansk Handel og Service i år sætte betydelig fokus på at stimulere udviklingen af e-handel,” Udtaler Lars Quistgaard Bay til ComON.


IT-ankenævn på vej i 2006 

Forbrugerstyrelsen tager efter et hastigt stigende antal klager over IT-udstyr initiativ til et decideret IT-ankenævn. Fra 2006 skal IT-branchen selv kontrollere sine syndere. Det findes inden for områder som rejser, telefoni og forsikring. Nu får IT-branchen efter alt at dømme også sit eget ankenævn.

”Det er et af de områder, hvor vi har set en klar stigning i antallet af klager de seneste år. Den teknologiske udvikling går utroligt hurtigt, og derfor er der stadig flere, der købet teknologisk udstyr – eksempelvis digital kameraer. Derfor er der en klar ide i, at IT-branchen får sit eget klagenævn,” fortæller kontorchef i Forbrugerstyrelsen, Charlotte Lemche Jensen til IT-avisen ComON.

Antallet af klager over IT-udstyr i 2004 er endnu ikke gjort op, men i 2003 modtog Forbrugerstyrelsen 539 klager over PC-udstyr. Dertil kommer klager over kameraer og fjernsyn.

Det nye ankenævn kommer efter planen til at bestå af IT-forhandlernes brancheforeninger, hvilket blandt andet tæller IT-Brancheforeningen og Dansk Handel & Service. Disse foreninger skal så i fællesskab slå ned på de brodne kar i branchen.

”Det er vores erfaring, at antallet af klager falder, når der oprettes et privat klagenævn. Det skyldes, at brancheforeningerne simpelthen har godt fat i deres medlemmer og er gode til at tage fat i de, som ikke leverer en service, der er i orden,” forklarer Charlotte Lemche Jensen.

De første forhandlinger vedrørende ankenævnet sker i år, og det er Forbrugerstyrelsens forhåbning, at det kommer i gang i 2006.


TDC tvinges til superbredbånd fra Cybercity

IT- og Telestyrelsen tvinger TDC til at lade Cybercity indføre teknologien VDSL, som giver danskerne internethastigheder på op til 50 megabit i sekundet. TDC har hidtil afvist, fordi selskabet mener, at VDSL vil forstyrre en anden teknologi, som TDC selv planlægger at lancere.

Begrundelsen for afvisningen er, at VDSL ikke kan eksistere samtidig med bredbåndsteknologierne ADSL2 og ADSL2+, som TDC selv vil tage i brug. Den begrundelse skydes ned af IT- og Telestyrelsen, som i en ny afgørelse mener, at moderne udstyr gør det muligt for de to teknologier at dele rå kobber, uden at de forstyrrer hinanden.

Går uden om TDC
Cybercitys udviklingsdirektør, Jesper Hansen, er glad for afgørelsen, og ifølge ham vil Cybercity fremover gå direkte til IT- og Telestyrelsen i stedet for at gå ind i "langstrakte og nyttesløse" forhandlinger med TDC.

- Vi er naturligvis tilfredse med afgørelsen fra IT- og Telestyrelsen, men finder det ikke rimeligt, at TDC udnytter sit ejerskab af det rå kobber til gang på gang at forhindre eller forsinke konkurrenternes bredbåndsplaner på den ene eller anden måde, udtaler han i en pressemeddelelse.

Cybercity peger især på, at det i en række andre europæiske lande, herunder Sverige, Norge og Belgien, er muligt for både VDSL og andre ADSL-teknologier at fungere sammen. Selskabet mener derfor, at TDC alene har haft til formål at udskyde Cybercitys planer for VDSL, indtil TDC selv var klar til at lancere produktet. TDC har dog afvist den påstand.

Tvinges til forhandling
Nu tvinges teleselskabet til forhandlingsbordet, hvor det sammen med Cybercity skal finde ud af, hvordan de eksisterende aftaler kan ændres, så der gives adgang til VDSL. IT- og Telestyrelsen skriver dog i sin afgørelse, at TDC efter omstændighederne kan afvise VDSL i konkrete tilfælde, hvor TDC kan påvise, at ADSL2+ og VDSL vil forstyrre hinanden.

Den tråd griber TDC's vicedirektør Jens Hauge fat i som begrundelse for, at TDC fortsat vil afvise Cybercitys ønske om VDSL, hvis konkrete forhandlinger viser, at det kan give tekniske problemer.

- Vi føler et stærkt ansvar for, at nettet kan fungere, hvad enten det er vores egne eller andre kunder. Vi vil ikke acceptere teknologi i nettet, som giver problemer for nogen, siger Jens Hauge.

Teknologivalg
Ifølge ham er der behov for et teknologivalg mellem enten ADSL2+ eller VDSL for at få størst mulig effektivitet i nettet.

Hos Cybercity forventer udviklingsdirektør Jesper Hansen dog, at de to selskaber hurtigt vil finde frem til en løsning.

- Man har fundet en løsning på det her i Norge og Sverige, så jeg er sikker på, at man også finder en løsning herhjemme. Jeg forventer ikke, at der opstår problemer, som ikke allerede har været diskuteret, siger han.

Jesper Hansen håber, at Cybercity allerede inden sommer vil være klar med VDSL til kunderne. Som udgangspunkt ser han VDSL som et tilbud til erhvervslivet, mens teknologien ADSL2+ vil blive brugt til privatkunderne. Cybercity indgik i efteråret 2004 en aftale med den franske teleudstyrsproducent Alcatel, som skal levere udstyr til bredbåndsteknologierne ADSL2, ADSL.

  • xDSL-teknologier

    • ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line kan leveres med båndbredde på op til 8 megabit i sekundet i downstream og 768 kilobit i sekundet i upstream.

       
    • ADSL2: Anvender samme frekvensspektrum som ADSL, men ADSL2 down-/upstream kan gå op til 15/1,5 megabit i sekundet.

       
    • ADSL2+: Anvender et udvidet frekvensspektrum i forhold til ADSL2, hvorfor downstream er blevet fordoblet til 25,4 megabit i sekundet.

       
    • VDSL: Very high Digital Subscriber Line kan levere symmetrisk (tovejs) bredbånd med op til 20-25 megabit i sekundet og asymmetrisk (envejs) med op til 50 megabit i sekundet downstream.

Korte nyheder:

  • Danskerne kan skyde en hvid pil efter ethvert ønske om at stemme til Folketingsvalget via deres computer. Grundloven står nemlig i vejen med bestemmelsen om, at hver stemme-afgivelse skal være hemmelig. Det kan man umuligt sikre, hvis danskerne stemmer fra deres computer hjemme i stuen.

     
  • Danske virksomheder har med sine budgetter for 2005 lagt op til øget vækst i forbruget af IT. Budgetforøgelsen er med et løft på 2,5 procent i forhold til 2004 på det højeste niveau siden 2001.

     
  • Internetselskabet Yahoo (www.yahoo.com) kan fremvise en fordoblet omsætning og et tredoblet resultat i 2004. Men Google ligger fortsat solidt på førstepladsen som søgemaskine, selv både Yahoo og MSN vinder terræn.

     
  • Engelske forskere og Kræftens Bekæmpelse fraråder mindre børn at bruge mobiltelefon (p.g.a. strålingsfaren og kræftrisikoen på deres endnu ikke fuldt udviklede hjerneskal). I Danmark har ca. 18.000 børn i alderen 5-8 år en mobiltelefon.

     
  • IBM's sommerkøb af Mærsk Data har med et hug gjort IBM til det mest vindende selskab herhjemme, når det handler om offentlige EU-udbud i millionklassen. Sammen med Mærsk Data vandt IBM sidste år 15 udbud. Til gengæld er kineserne ved at købe hele IBM’s PC-division … og den amerikanske kongres frygter industri-spionage.

     
  • Antivirusselskaber efterforsker i øjeblikket meldinger om overførsel af virus fra en mobiltelefon til bilens computersystem.

     
  • Microsoft vil frem over kræve, at brugerne skal validere deres Windows XP-licens, før de kan få adgang til nye tillægsprogrammer. Det skal være den gulerod, der overbeviser brugerne om, at de skal skrotte piratkopierne. Sikkerhedsopdateringer vil dog fortsat være frit tilgængelige via Windows Update.

Hold dig a'jour fremover:

Nu stopper dette nyhedsbrev. Men det betyder jo ikke, at du ikke kan få bragt IT-nyheder til din postkasse. Jeg har lavet et lille liste over gode websteder, som gratis udsender nyhedsbreve om disse ting. Jeg modtager selv dem alle sammen og flere til. De er prioriteret efter relevans for de fleste alm. dødelige - men det er naturligvis en subjektiv vurdering fra MIN side:

Andre gode links:


Må jeg atter - for sidste gang - præsentere good, clean familiy-security, that you can trust ... and it's all FOR FREE:

  • Avast (mod computervirus - gratis) Læs nem vejledning her !
  • Zone Alarm (firewall mod hacking o.lign. - gratis)
  • Ad-Aware (mod spyware - gratis)

  • På mit IT-website kan du via knappen "IT-sikkerhed" læse en masse om virus og hacking m.v. Også noget om, hvordan og hvorfor tingene sker. Forhåbentlig i et sprog, som er til at forstå ...

  • Hvis du ønsker dig en god og nyttig startside i din browser (Explorer) - så daf ind på denne side: http://forum.brock.dk/noah/portal.htm og kig på mulighederne. Der klikker du på knappen "Best viewed in any browser" og får en forklaring på, hvordan du får netop den side som startside. Der er en masse nyttige links til dagligdagen !!

Stay cool – og pas nu på derude på Internettet ...

:-) Søren Noah (IT-lærer)

Webmaster in Italia

Zap over på hele 
Søren Noah's IT-website

... hvor du bl.a. kan 
se alle de tidligere
nyhedsbreve !!

Have a nice life !!

.